Malatya'da Kene ve Kırım Kongo Uyarısı!

Malatya'da Kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene sayılarının artışı ve dolayısıyla kene ısırmalarında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi uyarısı yapıldı.

Malatya'da Kene ve Kırım Kongo Uyarısı!
23 Haziran 2022 Perşembe 19:54

Malatya'da kene ısırmalarından kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında artış yaşanıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ilk vaka ölümü Doğanşehir Kurucaova Mahallesi'ndeki 19 yaşındaki çoban oldu.

Malatya Sağlık İl Müdürlüğünce yapılan basın açıklamasında "Bahar ve yaz aylarında sağlığımızı tehdit eden önemli bir sorun olan kene ısırması ve buna bağlı olarak gelişen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne yakalanan vakaların sayısı maalesef ilimizde de artışa geçti." denildi. Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli kene ısırmalarından kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda Malatyalılara "Hafife almayalım, tedbiri elden bırakmayalım!" uyarısını yaptı.

Kenelerle ilgili açıklama yapan Ankara Ünv. Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Keneler ve Kene Kaynaklı Hastalıklar Araştırma Laboratuvarı sorumlusu Doç. Dr. Ömer Orkun kenelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Kenelerin insan ve hayvanlara iki "strateji" kullanarak geldiğini, "pusucu kene" denilen grubun, otların üzerinde pasif şekilde bekleyip, temas ettiği insan veya hayvanın vücuduna tırmandığını anlatan Orkun, "KKKA vektörü avcı bir kenedir. Bu kene avını beklemiyor, yerde saklanıyor, çevreden birinin geçtiğini fark ettiği anda çıkıp saldırıyor. Bu tür, insan veya hayvanı metrelerce takip edebiliyor. Tarlanın neresinde olursanız olun sizi bulabiliyor. Keneler yerden yürüyerek gelir. Uçmazlar, ağaçlara tırmanmazlar. Tutunacağı canlının vücuduna ayağından tırmanır." diye konuştu.

Malatya'da Kene Nerelerde Fazla?

Doğanşehir Kurucaova Mahallesi'ndeki ölümden sonra kene ısırmalarından dolayı artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları ile açıklama yapan Malatya Sağlık İl Müdürlüğü bu vakaların hangi ilçe ve mahallelerde olduğu belirtilmedi.

Kene Sayısındaki Artış Neden Birden Arttı?

İklim ve çevresel değişikliklerle bu sene Malatya'nın bir çok yerinde kene vakaları ve ısırmaları görüldü. Sadece kene değil pek çok hayvan türü inanılmaz azalırken uğur böceği, çekirge, kene gibi böceklerde de inanılmaz artışlar oldu. Bunların sebeplerinden bazıları:

  1. İklim değişikliği ve sıcaklık değişimleri
  2. Yağışların artması, havadaki nem ve otlak alanların artışı
  3. Çevresel faktörler
  4. Böceklerle beslenen türlerin sayısında azalış
  5. Kene lavraları ile beslenen hayvanların sayısında azalma
  6. Kapalı sulama sistemleri ile etçil hayvanların susuz kalması
  7. Bilinçsiz avcılık vs.

Örneğin kenelerin baş düşmanı sülünler avcılar tarafından öldürülüyor. Köylerde tavuk beslenmesi azalmış durumda.

Türkiye'de En Çok Kırım Kongo Vakaları Nerede Görülüyor?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları en çok Sivas'ta görülüyor. Daha sonra Yozgat, Giresun, Erzincan, Ordu, Tokat ve Bayburt'ta görülüyor. Geçen sene toplam 243 kişi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)'den öldü. Önceki yıla göre 3-4 kat artış olduğu görülüyor.

NE YAPMALI NE YAPMAMALIYIZ?

Öncelikle Keneyi hafife almamalı, tedbiri elden bırakmalıyız! Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır. Gerekli önlemler alındıktan sonra kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

Kenelerin bir kısmı Lyme denen bir bakteri de taşıyabilir. Kenenin çıkmasından önce yada sonra karın ağrısı gibi anormal durumlarda doktorlara başvurmak gerekir. Basit antibiyotiklerle bu hastalık önlenebilmektedir.

En temel 7 madde ile KKKA'dan korunabilirsiniz. Bunlar:

  1. Bağ, bahçe, tarla, orman gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyinin.
  2. Pantolon paçalarını çorap içine sokun ya da çizme giyinin.
  3. Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunmayın.
  4. Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için vücudunuzun ve elbisenizin her yerine dikkatlice bakın.
  5. Vücudunuzu özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil kontrol edin ya da ettirin.
  6. Vücudunuza tutunan keneyi çıkaramıyorsanız zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidin.
  7. Çıplak elle dokunmadan; eldiven, bez ya da poşet ile çıkartın.

7 gün 24 saat Alo 184 Sabim hattından kene yada diğer sağlık ile ilgili sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Örneğin Kayısı ilaçlarken kene zehri de eklenerek kişisel ilaçlama da yapılabilir. Ayrıca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yada belediyelerden ilaçlama için yardım istenebilir.

PAYLAŞ [Hata Bildir] Link Kopyalandı!
YORUMLAR 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?