Malatya Buğday ve Arpa Üretimi Stratejik Önemde

Dünyada hızla artan enflasyon oranları ve Ukrayna gibi tarım arazilerinin savaş uğruna verimli kullanılamaması ileride buğday krizini tetikleyeceği yönünde.

Malatya Buğday ve Arpa Üretimi Stratejik Önemde
16 Ocak 2023 Pazartesi 11:27

Pandemi sonrası tüm dünya son kırk yılın en yüksek enflasyon verileriyle yüzleşiyor. Bunun yanı sıra Rusya, Ukrayna savaşı düm dünyayı, en çok komşu ülke olarak bizi etkileyeceği yönünde. Zira savaşta çok büyük Ukrayna tarım arazileri ya verimli ekilemedi ya da nadasa bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre 2020-2021 döneminde Türkiye'nin buğday ithalatının yüzde 78'i Rusya'dan yüzde 9'u ise Ukrayna'dan gerçekleşti. Öte yandan Türkiye'nin arpa ithalatının yüzde 40'ı Rusya'dan; ayçiçeğinin ise yüzde 56'sı Rusya'dan ve yüzde 12'si Ukrayna'dan yapılıyor. Artan petrol fiyatları dolayısıyla nakliye masraflarını çok artırdı. Bu da doğal olarak tüm gıda fiyatlarını olumsuz etkileyeceği yönünde. Dolayısıyla her ülkenin hatta her ilin kendi kendine yetinebilmesi çok önemli.

MALATYA NE DURUMDA

Malatya'da her yıl yaklaşık 558 bin dekar alanda 110 bin ton buğday üretimi, arpa ise 351 bin dekarda yaklaşık 70 bin ton üretimi yapılıyor. Üretimlerin arttırılması, 1.sınıf sertifikalı tohumların kullanılması, verimli yada kurak tüm atıl Malatya tarım arazilerinin maksimum kapasitede kullanılması önem arz etmekte. İlçe belediyeler ve büyükşehir belediyesinin bu yönde çalışmaları hızlandırması, çiftçilere kolaylık sağlanması, kuraklık olasılıkları için ne gibi tedbirlerin alınabileceği iyi anlatılması çok önemli.

Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahalarda örnek projelere imza atan Yeşilyurt Belediyesinden yapılan açıklamada; “Verimli topraklara ve çalışkan insanlarıyla tarımsal bakımdan zengin bir potansiyele sahip Yeşilyurt’umuzun farklı bölgelerindeki atıl vaziyetteki alanları tarımsal yatırımlarımız içerisine katıp, bu güçlü yapıyı ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Kurduğumuz tesislerle hububat, meyve ve peyzaj ürünlerini temiz ve düzenli alanlarda yetiştirip tarımda Yeşilyurt’un ismini ülke çapında duyurmaya gayet ediyoruz. Üreticilerimize ve ziraatla uğraşan çiftçilerimize ciddi destekler verip, ekim ve üretim döneminde rehberlik edebilecek bir çalışma mekanizmasını da oluşturduk. Kirazın geliştirilmesi, kayısı ve türevlerinin iyileştirilip pazar paylarını artırıp fiyatlarının yükselmesi içinde çalışma alanlarımızı genişletiyoruz. Buradaki alanımızda geçen yıl nohut ve fasulye ekiminin yanı sıra park alanlarımızda kullandığımız rulo çimlerimizi ve küçük fidelerimizi üreterek belediyemize ek gelir kazandırmıştık. Yeşilyurt’umuzda tarımı hareketlendirmek, toprağımızı bereketlendirmek, alın teri ve binbir emekle çalışan çiftçilerimizi desteklemek adına paydaşlarımızın da destekleriyle gayretlerimizi her geçen gün artırmaktayız. Bu alanda da iddialı olduğumuzu alanında deneyimli uzman ekiplerimizin çalışmalarıyla güçlü bir şekilde hissettiriyoruz.” dendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi organizasyonunda çiftçilere tohum dağıtımı gerçekleştirildi. ‘Tohum bizden, üretim sizden’ projesi kapsamında gerçekleştirilen tören Malatya Büyükşehir Belediye binası arkasında il protokolü ve çiftçilerin katılımıyla yapıldı. Yapılan törende 11.000 dekar alan için hibe destekli 275.700 kg Buğday Tohumu, 5.000 dekar alan için hibe destekli 126.400 kg Arpa Tohumu dağıtımı yapıldı. Hibe destekli olarak çiftçilere dağıtılan arpa ve buğdayın ekimi yapılmasıyla ilgili olarak, "Yazlık Ekiliş ile Arpa - Buğday Üretimi Artıyor" projemiz kapsamında Arpa ve Buğday tohumlarını dağıttık. Projemizle, güz döneminde yağışların az olmasından dolayı toprak neminin uygun olmaması sebebiyle ekilemeyen arazilerin ekimini sağlamayı amaçlıyoruz. Her şeye rağmen üretmek ve tarım ürünlerimizi ihraç etmeliyiz. Kaliteli tohumlarla üretim yapmak zorundayız. Çiftçilerimizi sertifikalı, üretim miktarı artan, verim oranı yüksek tohumlarla buluşturuyoruz. Çiftçilerimiz ellerinde bulunan tohumlar yerine, verimi yüksek tohumlara geçmelerini öneriyoruz" dedi.

MALATYA BUĞDAY PAZARI

Yeni şire pazarından sonra Malatya Belediyesi bir diğer stratejik pazarı daha hayata geçirmeye karar verdi. 100 bin metrekare toplam alanı ile Yeşiltepe'de başlanan yeni buğday pazarı inşaat devam etmekte. 145 adet dükkan bulunuyor. Dükkan fiyatları Büyükşehir belediyesince belirlendi ancak mevcut ensaf fiyatları yüksek buldu. Ancak çetin geçmesi düşünülen dünya gıda krizine Malatya esnafı da hazırlıklı olmak zorunda. Tarım alanları ve transfer noktasında bulunması bakımından Malatya hububatta da ön planda olması gereken bir il. Yazıhan dışında da bahar yağmurları verimli kullanılırsa tahıl üretimi ciddi bir şekilde artabilir ve buğday pazarı da üzerine düşen görevi ifa edebilir.

PAYLAŞ [Hata Bildir] Link Kopyalandı!
YORUMLAR 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?