okHaberler
4 milyon Araç Sahibine Haciz Şoku!

4 milyon Araç Sahibine Haciz Şoku!

04 Şubat 2012

MTV ve trafik cezalarını ödemeyenler dikkat!

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kira gelirini eksik beyan ettiği için 1 milyon ev sahibine mektup göndermeye hazırlanan Maliye, borçlu taşıt sahiplerinin de peşine düştü. Gelir İdaresi Başkanlığı, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve trafik cezalarını ödemeyenlere uyarı yazısı gönderecek.

Yaklaşık 4 milyon taşıt sahibinden, borçlarını ilgili vergi dairelerine kısa sürede ödemeleri talep edilecek. MTV ve trafik cezası borcunu ödememekte ısrar edenlerden tahsilatın, cebri yöntemlerle yapılacağı hatırlatılacak. Zaman gazetesinin haberine göre uygulamadan yaklaşık 1 milyar liralık tahsilat bekleyen Maliye, uyarı mektubu gönderim işini tamamladıktan bir ay sonra haciz işlemlerine başlayacak. 31 Ocak 2012 tarihi itibarıyla 4 milyon borçlu araç sahibi tespit eden idare, son güncellemelerle birlikte rakamın artmasını bekliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yıldan itibaren vergi borçlularına yönelik elektronik haczin kapsamını da genişletmeyi planlıyor. Bu çerçevede trafik para cezalarının on-line tahakkuk ve tahsilatının da aralarında olduğu çeşitli projelerde test faaliyeti tamamlandı. Uygulama ülke geneline yaygınlaştırılacak. Mükelleflerin MTV ve trafik para cezalarını kredi kartı ile ödemelerine yönelik sistemin altyapısı ise geliştirilecek.

Ev sahiplerine kiralarını doğru beyanda bulunmaları için gönderilecek mektupların büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden üst düzey bir Maliye yetkilisi, geçen ay sonuna kadar ödenmeyen MTV borçları ve trafik para cezalarına ilişkin mektup gönderme sürecinin devam ettiğini bildirdi.

Türkiye'de araç sayısı 2000 yılından 2011 yılı Eylül ayına kadar geçen sürede yüzde 91, otomobil sayısı yüzde 80 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2000 yılında 8 milyon 320 bin 449 olan araç sayısı geçen yıl sonu itibarıyla 16 milyonu buldu. Her geçen gün trafikteki araç sayısının arttığı Türkiye'de 5 kişiye 1 araç, 9 kişiye 1 otomobil düşüyor.

Üst düzey bir Maliye yetkilisi çok sayıda taşıt sahibinin yüklü miktarda MTV ve trafik para cezası bulunduğunu belirterek, "Bazı mükelleflerimiz borçlarını ödememekte ısrar ediyor. Biz de onlara uyarı mektubu göndereceğiz. Mektuptan yaklaşık bir ay sonra cebri takibat başlayacak. Borçlar tanınan süre içerisinde ödenmez ise araçları haczedilecek. Bu konuda Maliye'nin yapabileceği başka bir şey kalmıyor." dedi.

2012 yılı bütçesinde, Gelir Vergisi'nden 56,7 milyar lira, Kurumlar Vergisi'nden 30 milyar lira tahsil etmeyi planlayan Maliye'nin Motorlu Taşıtlar Vergisi hedefi ise 6 milyar 251 milyon lira. MTV'den elde edilen gelirin 2013'te 7 milyar 745 milyon TL'ye, 2014'te ise 8 milyar 453 milyon TL'ye yükselmesi hedefleniyor. Yıl sonuna kadar 200 milyon liranın üzerinde de trafik para cezası tahsilatı yapılması öngörülüyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yıldan itibaren vergi borçlularına yönelik elektronik haczin kapsamını genişletiyor. İdare'nin '2011 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'na göre GİB, vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele etmek, vergi gelirlerini artırmak ve daha etkin bir denetim amacıyla yıl sonuna kadar bir dizi önlem uygulamaya koyacak.

İdare, trafik para cezalarının on-line tahakkuk ve tahsilatının da aralarında olduğu çeşitli projelerde test faaliyetini tamamlayıp, Türkiye çapında uygulamaya geçirmeyi planlıyor. Mükelleflerin MTV ve trafik para cezalarını kredi kartı ile ödemelerine yönelik sistemin altyapısı geliştirilirken, elektronik haciz projesi daha yaygın kullanılacak. MTV ve trafik para cezalarının e-haciz yoluyla tahsil edilmesine yenileri eklenecek.

Araç sayısı 10 yılda yüzde 90 arttı

TÜİK verilerine göre, araç sayısı 2000 yılından 2011 yılı Eylül ayına kadar yüzde 91, otomobiller ise yüzde 80 arttı. Geçen yıl sonu itibarıyla toplam araç sayısı 16 milyonu buldu. Şu anda Türkiye'de her 5 kişiye 1 araç, 9 kişiye 1 otomobil düşüyor.

BU HABERİ PAYLAŞIN!
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Digg'de Paylaş Del.icio.us'ta Paylaş Google'da Paylaş Yahoo'da Paylaş Technorati'de Paylaş
DİĞER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Abdulkadir Artan
Abdulkadir Artan
Yazılarıyla aramızda olacak
Abuzer Yalçın
Abuzer Yalçın
Çevik Bir, Mustafa Reşit Paşa'nın nesi olur?
Yrd.Doç.Dr. Cafer MUM
Yrd.Doç.Dr. Cafer MUM
Onun bağladığı zünnâr imiş...
Ğıffari Türkmen
Ğıffari Türkmen
Öğretmen Sorunu
Hüseyin Yalçın
Hüseyin Yalçın
Makam-I İbrahim’den Efsaneler Kentine Dair
Dr. Mehmet Akif Şahin
Dr. Mehmet Akif Şahin
Biraz daha yaklaşıyoruz gün ışığına
Doç. Dr.Mehmet Kubat
Doç. Dr.Mehmet Kubat
27 NİSAN E-MUHTIRASI VE HATIRLATTIKLARI
Necip Cengil
Necip Cengil
GEÇMİŞİN ATEŞİNİ YAKMAK
Necmettin Evci
Necmettin Evci
TÜRKİYE KARŞISINDA ÇARESİZLER
Sefer Benli
Sefer Benli
Türkiye: Model ülkeye doğru
Şevket Başıbüyük
Şevket Başıbüyük
Edi Besse Gundi
Av. Umut Yalçın
Av. Umut Yalçın
BOŞANMA SEBEPLERİ
Alıntı Yazılar
Alıntı Yazılar
Gençler ve gelecek kaygısı
Füze Kalkanının Malatya'ya kurulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sitemizde yayınladığımız her haber Malatyam.com'a aittir. Ajanslardan bile alınmış olsa haberlerimiz kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sitedeki diğer tüm bilgilerin hakları saklıdır © 2002 - 2012 Malatyam.com ▪ İletişim: Reklam, İletişim, Gönüllü Muhabirlik, Satış Ortaklığı, Köşe Yazarlığı ve diğer tüm istek ve düzeltmeleriniz için E-posta: malatyahaberleri[at]gmail.com - Telefon: 0 530 340 42 77
53 ziyaretçi çevrimiçi.
SİTEMİZ İHLAS HABER AJANSI ABONESİDİR Yazılım-Sistem Yönetimi: MEDYA İNTERNET Tasarım: ÖMER FARUK ER